Mål aldrig jod sådan:

59B4198C-B45D-4115-97AD-CDF296243A8E

Hvordan ved du om dine klienter mangler jod?

Først og fremmest må man aldrig ordinere jod, uden først at vide om klienten mangler jod.

(læs mere om jod her)

Og hvordan måler man så jod?


Nogle mener, at man kan måle jod ved at smøre flydende kaliumjodid (det gule, man i gamle dage brugte på sår) på huden og se hvor hurtigt kroppen optager jodet Men det er altså på ingen måde en erstatning for en klinisk udført test, der faktisk vil måle dine jodniveauer nøjagtigt. Der er ingen forskning, der understøtter at det er en valid måling af jodniveauerne i kroppen.


Tilhængere af testen mener, at det, man skal være opmærksom på, er, hvor lang tid det tager for jodpletten at forsvinde. Hvis pletten stadig ses efter 24 timer, er resultaterne normale. Hvis pletten forsvinder helt eller delvist på mindre end 24 timer, skulle det angive en vis grad af mangel.


Problemet er, at der er andre faktorer, der påvirker, hvor hurtigt farven falmer- Som fx fordampningshastighed. Fordampningshastigheden påvirkes af både hudtemperatur, fugt og atmosfærisk tryk. Faktisk vil ca 88% af jodet på huden fordampe som følge af eksterne faktorer, som altså intet har at gøre med kroppens niveauer. For det andet bliver jod reduceret til jodid. Og jod er gulligt men jodids er farveløst. Men det har Inter at gøre med kroppens jodstatus.

Ydermere så optager vi også jod gennem huden. Og mangler man ikke jod, så skal man ikke have jod. Har man Thyroidea-antistoffer (Hashimotos thyreoiditis), så kan jod øge antistofniveauerne.


Der er 2 måder at måle jodniveauerne på.

1: i urinen

2: Thyroglobulin


Urintest

Kroppen vil skille sig af med ekstra jod ved at tisse det ud. Derfor kan urin være en god indikator for kroppens jodniveauer

Får vi nok eller for meget jod, så vil det blive udskilt i uringen.

Omvendt, er der jodmangel, vil der ikke udskilles meget i urinen. Testen er mere præcis, hvis man samtidig ser på forholdet mellem jod og kreatinin i urinen, for her vurdere man samtidig nyrefunktionen og altså kroppens evne til at udskille (bl.a) jod.


Thyroglobulin

Thyroglobulin er et protein i skjoldbruskkirtlen, som bindes til jod og bruges til at danne de altive stofskiftehormoner t3 og t4 (Ikke at forveksle med thyroglobulin-antistof/anti-Tg).


Thyroglobulintesten bruges nogle gange som et indirekte mål for jodstatus.

Testen er ikke 100 % nøjagtigt, men man ved, at lave niveauer af jod korrelerer med høje thyroglobulinniveauer og høje niveauer af jod korrelerer med lave thyroglobulinniveauer.

Men ved Hashimotos thyreoiditis er det ikke altid en valid markør for jodstatus.


At måle jodniveauerne er derfor noget man skal være godt uddannet i.

Og det bliver vores elever på Hormonterapeut Uddannelsen.

Endokrinologisk Ernæring lærer du alt om mikronæringsstoffer, herunder også jod.


Læs meget mere om Endokrinologisk Ernæring her

Haddou JE, McClain MR, Palomaki GE, Hollowell JG. Urine iodine measurements, creatinine adjustment, and thyroid deficiency in an adult United States population. J Clin Endocrinol Metab 2007;92:1019-22.

Als C, Minder C, Willems D, et.al. Quantification of urinary iodine: a need for revised thresholds. Eur J Clin Nutr 2003;57:1181-8.

PMID: 21448409

Er du nysgerrig på den komplementære endokrinologi?

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!

Skriv en kommentar