Alt du skal vide om endometriose

CE911B95-4274-496A-B1E5-6EBEB4E96191

Endometriose er en tilstand, hvor der er livmoderslimhinde-lignende (endometrioidt væv) uden for eller i livmoderens muskelvæv.
Det udvikles oftest hos kvinder i den fødedygtige alder og aftager efter overgangsalderen eller ved fjernelse af æggestokkene (og dermed produktionen af østrogen og progesteron). Endometrioidt væv kan f.eks. være i bækkenbunden eller omkring æggeledere og æggestokke eller tarme.


10% af kvinder i den fødedygtige alder har endometriose. Hos 25-30% af kvinder med kraftige menstruationssmerter, er årsagen endometriose. Hos 40% af infertile er årsagen endometriose.


Endometrioses rodårsager er linked til østrogenproduktionen og østrogenmetabolismen (nedbrydelsen af østrogen). Endometriose er associeret med:

* Kronisk inflammation 
* Nedsat østrogenmetabolisme 
* Højt østrogen
* Lavt stofskifte 
* Progesteronresistens 

Nogle mener at endometriose delvis skyldes, at menstruationen flyder omvendt gennem æggelederne ind i bækkenet, (retrograd menstruation), hvor det endometriske væv implanteres, men efterhånden er der fundet flere andre sammenhænge. Det endometriske væv forbliver lige så hormonelt følsomt, som det var i livmoderen, og reagerer fortsat på påvirkninger fra østrogen - det vokser og bløder cyklisk. Den forskudte endometriose-vækst stimulerer også immunforsvaret og en lokal inflammatorisk reaktion, og disse faktorer menes at være den underliggende mekanisme for infertilitet, der ofte ledsager endometriose.

Ved endometriose indeholder endometrie-cellerne, udover østrogenreceptorer, enzymet aromatase. Aromatase producerer østrogen og det ses ikke hos raske kvinder. Det skaber en lokal østrogenproduktion inde i livmoderslimhinden. Sammen med den cirkulerende østrogen, stimulerer det væksten af det endometriske væv. Endometriosevæv indeholder også enzymet 17HSD2, som omdanner østron til det mere potente østradiol, og endometriosevæv mangler enzymet 17HSD type 1, som er ansvarlig for inaktivering af østradiol til østron, hvilket igen hæver østrogen niveauet i livmoderslimhinden.

For klienter med endometriose er det vigtigt at:

1. Forbedre udskillelsen af østrogen
2. Normalisere østrogenproduktionen
3. Reducere inflammation
4. Tjekke stofskiftet
5. Øge indtaget af aromatasehæmmere i kosten
6. Jodmangel øger østrogensensitiviteten i vævet.

C3B40A96-95B0-4613-B89E-83B9831C5B9A


Der er lavet en ret omfattende undersøgelse, der kortlægger de mekaniske og biokemiske processer bag endometriose. Den er baseret på undersøgelser, hvor netop ovenstående rodårsager blev identificeret som kendetegnene ved endometriose.

“Og hvad kan jeg så gøre ved det?” Tænker du nok.

Genetik kan man ikke ændre - men man kan (delvist) ændre, hvordan de gener kommer til udtryk. I functional medicine siger man: “Genes load the gun - environment pulls the trigger”.

Endometriose er afhængig af østrogen og endometriosevæv danner østrogen. Endometriosevævet har evnen til at fodre sig selv med østrogen, som igen får sygdommen til at vokse.

Og her kan man minimere østrogenloaded på flere måder:

1: Hæmme produktionen af østrogen (ved bl.a. at hæmme aromataseenzymet, der omdanner testosteron til østrogen. Spis fx fødevarer rige på naturlige aromatasehæmmere, der findes i olivenblade (oleuropein), mørke bær (resveratrol), løg, hvidløg og æbler (quercetin), selleri, persille (apigenin) og citrusfrugter (naringenin)


2: Øge nedbrydningen af østrogen (ved at øge indtaget af fx diindolylmethan fra kål, øge methyleringsprocesserne og få nok magnesium).


3: Øge eliminering af østrogen via afføringen (sørge for at hæmme dysbiotisk tarmflora, som kan danne enzymet betaglucoronidase. Betagluronidaser aktiverer nemlig de østrogener, som ellers er blevet inaktiverede i leveren).


4: Øge binding af østrogen til transportproteinet SHBG (øge indtaget af fibre og lignaner fra fx hørfrø og sesam)


5: Hæmme østrogenreceptorernes sensitivitet (jodmangel gør østrogenreceptorerne mere sensitive for østrogen, så de reagerer kraftigere på den tilgængelige østrogen.
Østrogen øger nemlig også inflammatoriske processer - så ved at mindske østrogenload, hæmmes inflammation automatisk.


Ved endometriose er det essentielt, at se på linked mellem inflammation og østrogen


Den aktive form for østrogen (østradiol) forværrer inflammation, vækst og smerte i forbindelse med endometriose.
Vi har to typer østrogenreceptorer: α og β der skrives som ERα og ERβ. Hos endometriosepatienter ses omkring 100 x flere ERβ end hos raske kontroller. Ubalancer mellem antallet af ERα og ERβ menes at give progesteronresistens, der ses ved endometriose og som igen fører til mange symptomer som smerter, inflammation, PMS mm. fordi progesteron ikke “virker” på livmoderslimhinden. Det ser ud til at være nedsat methylering af ERβ der resulterer i en overekspression af receptorer og dermed en ujævn ratio mellem ERα og ERβ. Og som jeg skrev længere oppe, så ser man i endometriosevævet også tilstedeværelsen af enzymet aromatase, som er et enzym, der omdanner androgener, fx testosteron, til østrogen, særligt i den stærke form, østradiol.


👉🏼Dvs - der er høj endogen produktion af østrogen i livmoderslimhinden SAMTIDIG med, at der ikke er nok af de receptorer, som skal nedregulere østrogensignaleringen, når der efter ægløsning udskilles progesteron.


Og det er netop de høje niveauer af østradiol og den hæmmede effekt af progesteron, der øger inflammation og er med til at skabe de symptomer, man ofte mærker ved endometriose: voldsomme smerter, kraftige blødninger, oppustethed, ømme bryster, humørsvingninger, vægtøgning mm. Ved endometriose er det essentielt at få styr på de inflammatoriske processer, som øges pga de høje niveauer af østrogen.

Derfor:

- Øg østrogenmetabolismen (dvs nedbrydningen) af østrogen

- Øg indtaget af fødevarer rige på naturlige aromatasehæmmere
  (Til Hormonterapeuternes Kliniske værktøjskasse har vi udviklet kostplaner inkl opskrifter netop med højt indhold af aromatasehæmmere og næringsstoffer, der øger nedbrydningen af østrogen. De er tilgængelige for vores studerende så det er let at dele dem ud til klienter)

- Sørg for fødevarer, der kan bidrage til at hæmme dannelsen af proinflammatoriske stoffer (omega 3, løg, hvidløg, ingefær og visse urter som salix-arter)

- Spændinger i underliv og lænd øger lokal inflammation i vævet 

- Stop rygning

- Ved overvægt er et sundt vægttab altid at anbefale, fordi fedtceller også producerer aromataseenzymer og altså danner østrogen.Det kan du læse mere om herDet er essentielt at østrogenerne nedbrydes korrekt og det sker primært i leveren via et system, som kaldes CYP450.

I første fase hydroxyleres østrogenerne og bliver faktisk langt mere toksiske end de var til at starte med. Bagefter bindes de til andre substanser, som gør dem mere harmløse - fx svovl, glukuronsyre eller gluthation. De næringsstoffer leveren har til rådighed når østrogenerne skal bindes er faktisk essentielle. Dannes der flere af “de gode” metabolitter i forhold til skurkene (16-alfa-hydroxy-østron og 4-hydroxy-østron) så mindskes risici for at udvikle østrogenfølsomme cancertyper, østrogen-medierede sygdomme og autoimmune sygdomme.


Meget kan gøres for at øge dannelsen af de gode metabolitter og hæmme dannelsen af de skadelige metabolitter:


🌀Større mængder fedt i maden hæmmer konjugering – så metabolitter ikke bindes
🌀Fibre øger udskillelsen af metabolitter
🌀Næringsstoffer der øger gluthation, svovl og glukuronsyre: kombucha, asparges, avocado, kål, limonen-holdige fødevarer (fx citrusskræl), valnødder, fisk og kød.
🌀C-vitamin fremmer kroppens egen dannelse af glutathion med 50% ved indtag af 500 mg
🌀E-vitamin og selen er co-faktorer i gluthationprocessen. Derudover er der brug for B2, B6 og zink og proteiner nok, særligt aminosyren metionin.


Man kan måle disse metabolitter i urinen (Essential Estrogen eller DUTCH-test) og vurdere klientens evne til at nedbryde østrogener til de gavnlige metabolitter i fht de mindre gode. Forskning viser, at kvinder med en høj ratio af “de gode metabolitter” har en højere beskyttelse mod østrogenmedierede sygdomme. På uddannelsen til lægeeksamineret Komplementær Hormonterapeut trænes du selvfølgeligt grundigt i laboratorieanalyser og genopretning af en sund østrogenmetabolisme.

IMG_0238

Endometriose og fertilitetsbehandling  👇

Der er flere måder endometriose kan påvirke fertilitet.
Ved endometriose er det meget almindeligt, at progesteronniveuerne er lave, men ofte er der også progesteronresistens. Det er vigtigt at understøtte ægløsningen, for ægløsning er sådan kroppen danner progesteron. Sørg derfor at screene om din klient har regelmæssig ægløsning og danner nok progesteron.  Du kan understøtte en sund ægløsning og dermed højere progesteron niveauer, med:


🌀750 mg c-vitamin dgl
🌀mad rig på antioxidanter, selen og zink
🌀 husk at måle stofskiftet og jodniveauer

Høje østrogenniveauer og nedsat østrogenmetabolisme øger spredning og vækst af endometriosevæv.

🌀Øg østrogenbalancen (balancen mellem de forskellige østrogenmetabolitter) med tilskud som fx resveratrol, DIM, omega-3 og I3C. Ordiner korsblomstrede grønsager og forvarer rige på Omega-3
🌀Sørg for at regulere din klients søvn og vær obs på stressreduktion. I stressede perioder favoriseres kortisolproduktion over progesteronproduktion - og progesteron er essentielt for at opretholde graviditet.
🌀Styrk tarmfloraen med præ- og probiotika, resistent stivelse.
🌀Mange hormoner er med til at modulere immunsystemet og vores inflammatoriske respons, sørg derfor for at progesteron, østrogen og testosteron er i indbyrdes balance.Bliv certificeret guide i kvindekroppens sprog og cyklus-ekspert!

4 måneders undervisning iKomplementær Endokrinologisk GynækologiKurset er et af de mest omfattende på uddannelsen tilKomplementær Hormonterapeut og rummer essensen af Hormonterapien: arbejdet med menstruationscyklus, reproduktive lidelser, kønshormonerne og fertilitetsbehandling.

Hvis du er interesseret i hele uddannelsen til certificeret komplementær Hormonterapeut, så læs mere om uddannelsen her samt den store All-In rabat

Kom til online åbent hus. Her kan du høre meget mere om både komplementær gynækologi og hele uddannelsen til Komplementær Hormonterapeut:

Kom til Åbent Hus

Er du nysgerrig på den komplementære endokrinologi?

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!

Skriv en kommentar