Prøv en tarmhelende smoothie!

smoothie til sommergløden
På alle vores kursusmoduler får vores kursister en Klinisk Værktøjskasse som er fyldt med de redskaber, man bruger som færdiguddannet Komplementær Hormonterapeut (eller efter deltagelse på et af vores kurser).

Og længere nede får du et sneak peak via opskriften på vores tarmhelende smoothie ⬇️⬇️

På fordøjelsesmodulet (som varer 1 måned og er en del af det 7-måneders kursus i Endokrinologisk Ernæring - Grunduddannelse i Nutritional Medicine med endokrinologisk perspektiv) er den kliniske værktøjskasse fyldt med disse redskaber:

5R programmet

5R programmet bruges som handout til dine klienter, når du skal forklare deres behandling.


KOSTPLAN: Histamin/vasoaktive aminer eliminationsdiæt


Kostplan, der primært bruges ved mistanke om histaminintollerance (fx migræne, mavesmerter, kramper, diarre, vekslende med normale faser (”irritabel tyktarm”), kronisk forstoppelse, luft i maven, hovedpine, ofte migræne-lignende som regel ikke modtagelig for behandling med medicin, løbende næse, og/eller øjne, der løber i vand som regel efter måltider, uden kendte allergier, hududslæt, eksem, nældefeber, svimmelhedsanfald.)


KOSTPLAN: Leaky gut

Kostplan med fokus på at mindske inflammation og øge tarmslimhindens helingsprocess.


KOSTPLAN: Lowfod map/IBS

Kostplan, med elimination af fodmaps (Fermentable Oligosacharides Disaccharides Monosaccharides And Polyols). Bruges særligt ved oppustethed og irritabel tarm.


Handout: FODMAPs

Fødevarer, som er velegnede og ikke velegnede til klienter på low fodmap diet. Dette ark kan bruges som et "hand-out" til klienter i klinikken.


KOSTPLAN: GAPS (Gut and Psychology)

Handout: MÅLING AF TRANSITTID

Dette skema kan du bruge i klinikken til uddeling til klienter, som skal måle fordøjelsens transittid. Giv klienten dette handout med hjem sammen med en lille sachet med kapsler af aktivt kul og lad dem notere i skemaet. Skemaet medbringer klienten ved næste konsultation.

OBS - til livedagen på modulet uddeles denne handout samt aktivt kul, så du kan måle din egen transsittid.

 

HANDOUT: Mavesyremåling

Denne screening bruges til at vurdere om patienter har tilstrækkelige mængder mavesyre. Giv klienten dette handout med hjem sammen med en lille sachet med kapsler af Betain HCL og lad dem notere i skemaet. Skemaet medbringer klienten ved næste konsultation.

OBS - til livedagen på modulet uddeles denne handout samt Betain HCL, så du kan måle din egen transsittid.


Bonus: Nyt Tarmhelende opskriftskompendium

Symptomtracker

Symptomtrackeren udleveres til klienter efter en eliminationsdiæt ved genindførsel af kostemner.


Derudover får vores studerende denne måned af kurset selvfølgelig også over 7 timers videoundervisning, live-online workshops, 140 siders kompendium om fordøjelsen og et stort kompendium i mikrobiologi.

Vi åbner forresten snart op for tilmelding til det 7 måneder lange modul i Endokrinologisk Ernæring - Grunduddannelse i Nutritional Medicine med endokrinolgisk perspektiv.

MEN - holdet er faktisk ret fyldt allerede med elever, som er i gang med den fulde uddannelse til lægeeksamineret Komplementær Hormonterapeut.
Tarmhelende Smoothie opskrift

Her får du en lille smagsprøve fra vores handout "Leaky Gut", som vores behandlere giver deres klienter med hjem, hvis der konstateres hyperpermeabel tarm og/eller inflammation i tarmslimhinden (Komplementære Hormonterapeuter lærer selvfølgeligt også at bestille og analysere laborotarieanalyser, som fx GI Map eller IPA/Intestinal Permability and Absorption)

En stor del af arbejdet som Komplementær Hormonterapeut er at uddanne klienten til at tage hånd om sit helbred. Og derfor har vi produceret disse nemme kostguides, som du kan give dine klienter med hjem. Her er både al den information, som klienten behøver samt opskrifter til morgen, middag og aften.

Vores tarmsystem har to funktioner, nemlig at virke som et absorberende organ, såvel som en barriere mod gennemtrængning af toksiske forbindelser og større molekyler. Disse to funktioner kan blive forstyrret af flere forskellige faktorer såsom stress, manglende søvn, inflammation, overforbrug af smertestillende midler, antibiotika, kemoterapi, bakteriel overvækst og fødevarereaktioner mm. Tarmgennemtrængeligheden er ved leaky gut syndrom blevet større end normalt, og på dansk kaldes dette for øget tarmpermeabilitet.

Resultatet er, at rester af ufordøjede molekyler kan finde vej ud i blodbanen, hvor de ikke hører hjemme, og her kan de trigge immunrespons og inflammationsprocesser. Det er derfor vigtigt at fjerne de faktorer, der irriterer din fordøjelse og tilføje de næringsstoffer og den mikroflora, som genopbygger tarmsystem, tarmslimhinde og mindsker inflammation.


Vigtige fødevarer og tiltag:

 • Drik væske nok – ca. 2 liter dagligt, afhængigt af dit aktivitetsniveau.

 • Pau d’Arco/ipe roxo te er effektiv mod både bakterier, svampe, parasitter og virus.

 • Ingefær, modvirker inflammation

 • Gurkemeje, modvirker inflammation

 • Fermenterede fødevarer, såsom kokosyoghurt, vandkefir, sauerkraut, kombucha, surkål, surkålsjuice, kefir og kimchi. Mælkesyregærede grøntsags-safter, miso (mælkesyre- og svampegæret sojapasta til bouillon og supper), Molkosan i vand/ dressing, Brottrunk.

 • Spis præbiotiske fødevarer, såsom jordskokker, asparges, løg, porrer og hvidløg. Ved overvækst af dysbiotisk flora kan disse fødevarer dog give anledning til gasdannelse og oppustethed/mavesmerter (IBS/irriteret tarm). Ved tendens til irriteret tarm bør disse fødevarer undgås på en LOW FODMAP diæt i min. 4 uger.

 • Ved tegn på irritabel tarm og oppustethed kan det være en god idé at dampe eller sautere fiberrige grøntsager (f.eks. grønkål, gulerødder, blomkål, broccoli, savoy, græskar etc)

 • Bone Broth (kollagen, glukosamin, glycin og mineraler)

 • Fennikel er rig på anethol, som ser ud til at kunne mindske risikoen for coloncancer.

 • Spis minimum 7 æg om ugen eller en portion lever. Æg og lever indeholder vitamin A, som er essentiel for vores slimhinder overalt i kroppen. Op i mod 45% af befolkningen har dårlig konvertering af det vegetabilske forstadie til A-vitamin – betacaroten - til den aktive form af A-vitamin (retinol).

 • Fødevarer rige på C-vitamin: bær, bladgrønt, broccoli, kål m.m. C-vitamin er essentiel for kollagen-syntesen.

 • Zinkrige fødevarer: østers, kød, krabbe og kylling. Zink optages lettere fra animalske fødevarer en vegetabilske. Vegetabilske kilder er: chiafrø, græskarkerner og tang. Zink er vigtig for produktionen af mavesyre og er også essentiel for smagsløgenes udvikling.Zinkmangel prædisponerer for leaky gut. Zink er essentiel for vævets helingsevne.

 • Enzymrige fødevarer, såsom bønnespirer, papaya og ananas

 • Citronsaft og æblecidereddike i vand har en sur effekt på øvre del af fordøjelseskanalen og derfor hjælpe ved lav mavesyreproduktion.

 • Spis gerne grønne bladgrøntsager hver dag.

 • Få nok af aminosyren glutamin. Vores tarmslimhinde er den største forbruger af glutamin i kroppen. Fisk, æg og fjerkræ er gode kilder.

 • Tilføj eller drik bone broth hver dag, da det indeholder mineraler, glukosamin, kollagen glycin som er vigtig for genopbygningen af din tarmslimhinde.

 • Fødevarer rige på C-vitamin: bær, bladgrønt, broccoli, kål m.m. C-vitamin er essentiel for kollagen-syntesen.

 • Antiinflammatorisk mad og mad rig på tarmhelende ingredienser: grøn te, kamillete, morgenfruete, hørfrø, hvidløg, løg, ingefær og gurkemeje.

 • Urter, især alle de bitre, da bitterstoffer fra f.eks. endivie, cikorie, brøndkarse, mælkebøtte, marietidsel, artiskok og ruccola kan stimulere produktionen af fordøjelsesenzymer.

 • Antimikrobielle urter, såsom hvidløg, oregano, lakrids, gurkemeje, kryddernellike,

 • Gode fedtkilder, så som olivenolie og kokosolie og ghee.

 • Tyg maden grundigt. Første trin i din fordøjelse starter her.

 • Afstresning. Brug gerne meditationsøvelser eller visualiseringsøvelser hver dag.

 • Bevæg dig hver dag, en gåtur 1 gang om dagen kan gøre underværker.

 • En gavnlig probiotisk tarmflora fremmes af: Mindre proteinindtagelse og større fiberindtagelse. F.eks. grønt, frugt og bælgfrugter.

 

TARMHELENDE SMOOTHIE

Denne smoothie er fyldt med funktionelle fødevarer, som din tramslimhinde skal bruge for at hele sig selv.

Særligt god ved leaky gut, inflammatoriske tarmsygdomme og mistanke om dysbioser.

Drik den gerne hver morgen.

Ingredienser:

 • 2 dl mandelmælk (usødet eller hjemmelavet)

 • 2 spsk. kollagen pulver

 • 1 tsk. kokosolie

 • 1-2 kapsler probiotika (gerne med lavt indhold l. Acidophilus, f.eks. BioKult eller Dicoflo

 • 1 tsk. lakridsrodsekstrakt (ved tegn på højt kortisol, højt blodtryk eller nyreskader: vælg DGL lakridsrodsekstrakt. Kan købes i helsekosten)

 • 1 tsk. zinc carnosin

 • 1 spsk. L-glutamine pulver

 • 2 spsk. aloe vera

 • 1 dl broccoli (evt. fra frost)

 • 1/2 dl bær

Forberedelse:

• Bland alle ingredienser.


Vil du være ekspert i at finde og behandle de individuelle biokemiske årsager til ubalancer hos dine klienter?

Vil du være ekspert i den individuelle behandling og brugen af avancerede laboratorieanalyser, så du målrettet kan spotte og behandle de individuelle årsag til ubalancer hos dine klienter?

Eller vil du gerne være endnu klogere på sundhed for din egen skyld – og evt. din families skyld?

Så er denne dybdegående grunduddannelse i endokrinologisk ernæring er perfekt til dig. 

Skriv dig på ventelisten allerede nu >> 

Er du nysgerrig på den komplementære endokrinologi?

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!

Skriv en kommentar