Hvilken betydning har kosten for stofskiftet?

stofskifte_mad

Nogle gange hører man folk sige, at “kosten ingen betydning har for stofskiftet” men det giver simpelthen ikke mening.

For stofskiftehormoner er bogstaveligt talt bygget af den mad du spiser.

Og den mad du spiser, påvirker direkte de enzymer, som skal danne og aktivere stofskiftehormonerne.

Her er de vigtigste næringstoffer til stofskiftet og klikker du på den enkelte fødevarer, kan du læse mere om dem og deres fødevarerkilder, som du skal sørge for, at dine stofskifteklienter får nok af.

👉🏼Jod: Ved jodmangel kan skjoldbruskkirtlen ikke producere nok stofskiftehormoner, særligt T4. T4 består nemlig af 4 jodmolekyler. Levernes evne til at konvertere T4 til T3 afhænger også af jod.
👉🏼Jern: tilstrækkelige niveauer er nødvendigt for at enzymet TPO (thyroid peroxidase) kan danne T4. Konvertering af t4 til det aktive t3 kræver også jern.
👉🏼Selen: selen er essentielt for enzymet Deiodinase, som konverterer t4 til det aktive t3. Mangler vi selen, omdannes t4 i stedet til den inaktive form reverseT3, som blokerer for stofskiftereceptoren.
👉🏼Retinol (A-vitamin): Thyroideareceptoren er afhængig af retinol. Ikke alle mennesker kan effektivt konvertere betacaroten til dets aktive form (retinol) og derfor er det særligt hos vegetarer og veganerne vigtigt at være opmærksom på.
👉🏼Magnesium: er essentiel for omdannelsen af t4 til t3. Studier viser at lave magnesiumniveauer er associeret med øget risiko for stigning i thyroglobulin antistof (TgAB) og øget risiko for Hashimotos.
👉🏼Vitamin D er nødvendig for at jod kan omdannes til Thyroideahormoner - uden tilstrækkelige niveauer af d-vitamin ser man ofte et fald i friT4 og nogle gange også friT3 .
👉🏼Zink: zink er nødvendig for produktionen af TSH og også for konverteringen af T4 til T3.
👉🏼Tyrosin: er en aminosyre som i skjoldbruskkirtlen kombineres med jodmolekyler for at blive til fx T4.

På kurset Komplementær Endokrinologi: Thyroidea har vi tilmed lavet kostguides med opskrifter, som du kan bruge i klinikken til dine klienter.

Er du nysgerrig på den komplementære endokrinologi?

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!

Skriv en kommentar