Endokrinologisk Insulin

insulin

Insulin er et peptidhormon, som regulerer kulhydraters metabolisme.

Fysiologisk set er insulin menneskets vigtigste opbyggende (anabole) hormon.

Navnet insulin kommer af det latinske ord insula, der betyder ”ø”, og hormonet hedder sådan, fordi det syntetiseres af bugspytkirtlens beta-celler i de såkaldte Langerhanske celle- øer.

Insulin virker ved at binde sig til molekyler på celleoverflader, de såkaldte insulin-receptorer.

Når insulin bindes til receptorerne, øges blandt andet transporten af glukose ind i cellen. Glukosetransporten ledsages af kalium- transport, også ind i cellen.

 

SYGDOMME FORBUNDET TIL UBALANCER I INSULIN:

Insulinresistens. Det er blevet foreslået at insulin-insensitivitet kan være den vigtigste underliggende metaboliske dysfunktion relateret til kroniske sygdomme.
Polycystisk Ovarie Syndrom (PCOS). Dette kan inkludere insulinresistens, hirsuitisme, hårtab, acne vulagris og infertilitet.
Nonalkoholisk fedtleversygdom
Type 2 diabetes - Udiagnosticeret hyperglykæmi og ofte hyperinsulinæmi, selvom der i sidste ende også kan være et medfølgende svigt af betacellernes evne til at producere insulin. 360.000 danskere skønnes at have forstadie til type 2-diabetes /prædiabetes. 76.000 danskere ved endnu ikke, at de har type 2-diabetes
Diabetes komplikationer, så som retinopati, neuropati og nyresygdom.
Kardiovaskulære sygdomme (CVD). Termen ”metabolisk syndrom” referer til en række af insulin-resistens-relaterede tegn og symptomer (så som forhøjet blodtryk, abdominal fedme og forhøjede triglycerider) som øger risikoen for CVD.
Øget risiko for cancer.
Dårlig kognitiv funktion- herunder demens.


Det ser også ud til, at der er en forbindelse mellem metabolisk syndrom og psykiske lidelser, såsom depression.

Da insulinresistens er forbundet med øget oxidation, inflammation og glykering lærer vi alt om dette på vores 1 måneders kursus “Komplementær Endokrinologi: Insulin.

Det ser ud til, at kronisk (Low grade) inflammation er nøglen til udviklingen af insulinresistens og metabolisk syndrom.

Er du nysgerrig på den komplementære endokrinologi?

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!

Skriv en kommentar