Hvad er insulin resistens?

insulin1

Metabolisk syndrom benævnes også insulinresistenssyndrom, da syndromet bl.a. er karakteriseret ved insulins nedsatte effekt på cellerne.

Cellens insulinreceptorer er blevet resistente for insulin - signaleringen gen til at lukke blodsukker ind i cellen virker olle mere.

Der findes flere definitioner af metabolisk syndrom, men samlet omfatter det:

🧪Abdominal fedme
🧪Insulinresistens
🧪Hypertension
🧪Hyperlipidæmi


Insulinresistens opstår, når der er brug for større og større mængder af hormonet insulin for at åbne op for transporten af sukker (glukose) ind i cellen, hvor sukkeret forbrændes til energi.

Med tiden bliver cellen resistent og genkender ikke signalet fra insulin.

Insulin bliver altså dårligere og dårligere til at sænke blodsukkeret.

Til sidst ses både højt insulinniveau og højt blodsukker, og blodsukkeret kan ikke længere stabiliseres inden for det normale område.

Insulinresistens påvirker rigtigt mange andre hormoner, fordi hele det delikate hormonsystem spiller sammen.

De høje niveauer af insulin påvirker mange af de enzymer, som hæmmer eller accelererer omdannelsen af forskellige steroide hormoner (bl.a. omdannelsen af testosteron til østrogen; øger aktiviteten i aromatase

enzymet; øger aktiviteten i 5-alfareduktases-enzymet, som igen øger androgen-niveauet; sænker SHBG, hvilket medfører øgning af frit testosteron; øger inflammationsniveauet).


På kurset Komplementær Endokrinologi: Insulin, lærer du at screene dine klienter for insulinresistens, tolke blodprøver fra lægen og selv bestille og relevante laboratorieanalyser.

Er du nysgerrig på den komplementære endokrinologi?

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!

Skriv en kommentar