FACTOR V LEIDEN og fertilitet

vleiden

Mange opsøger Komplementære Hormonterapeuter for at få hjælp med fertilitetsproblemer. De har svært ved at blive gravide eller oplever ufrivillige, gentagne aborter.

Nogle kvinder oplever gentagne aborter, og det er ikke altid, at man kan finde årsagen. Faktisk sker det ofte, at man ikke finder en årsag. Der er alligevel meget du som behandler kan gøre, i dit diagnostiske arbejde, hvis dine klienter: 

  • Har oplevet én eller flere ufrivillige aborter
  • Har fået konstateret "uforklarlig barnløshed"
  • Har haft gener ved brug af p-piller


Hvis dine klienter har oplevet ovenstående, så læs videre her:

I nogle tilfælde kan det nemlig skyldes en hyppigt overset genetiske ændring i genet Faktor V (5 - det er et romertal), som er et gen, der påvirker blodets evne til at størkne (koagulere). Faktisk så godt, at tendensen til blodpropper (venetrombose) øges.

Faktor V Leiden (som er det fulde navn) er en genetisk mutation (en polymorfi), som nedarves. Arver man ét defekt gen fra en forældre, er man heterozygot, har man arvet to kopier af det "defekte" gen (én fra hver forælder), er man homozygot (men det er sjældent).Heterozygote har ca. 3 gange forøget risiko for venøs trombose og homoxygote har ca. 13% forøget risiko.

Det betyder bl.a. at folk med Faktor V Leiden har:

- Større tendens til blodpropper (venetromboser)
- Flere fertilitetsproblemer (det er ofte i denne forbindelse, at Faktor V opdages). 
- Flere komplikationer under graviditeten
- Større risiko for ufrivillig abort og dødfødsel
- Større tendens til blodpropper ved brug af p-piller og anden hormonbehandling.

6,6% af den danske befolkning er faktisk bærere af denne variant - og det er en del. De fleste oplever dog heldigvis ikke ovennævnte gener. 

Under graviditeten kan Faktor V Leiden dog ikke kun give blodpropper i ben og lunge, men også i moderkagen og navlestrengen. Er fostret også bærer af Faktor 5 Leiden, så kan der også opstå blodpropper i fostret. Og det giver altså den øgede risiko for abort og komplikationer.

Men det er ikke kun relevant i forhold til graviditet, men også ved brug af p-piller. Uddelt set, burde vi screene for Factor V inden opstart på hormonel prævention.

uddannelsen til Hormonterapeut bliver du uddannet i at screene dine klienter, dette også igennem brug af afklarende tests. Der er nemlig en hel række tests, som er relevante ved hormonrelaterede ubalancer. Hvis du har en klient med FAKTOR V leiden relateret historik, lærer du også hvornår det er gunstigt at anbefale en DNA test, der kan afsløre Factor V polymorfi

Er din klient bærer af genet, er det ikke sikkert, at vedkommende oplever gener. Men har din klient en historik med blodpropper, gentagne aborter eller uforklarlig barnløshed kan det være én af årsagerne.

Hvis din klient er bærer af Faktor V, er der nemlig en masse steder, man kan sætte ind for at forebygge blodpropper bl.a. gennemblodfortyndende kost, kosttilskud og en sund livsstil. Og netop dét bliver du ekspert i at rådgive om. 

For klienter med Factor V variationen er det vigtigt at:

- At huske at motionere
-Undgå mad og kosttilskud med k-vitamin
-Overveje alternativer til p-piller og anden hormonbehandling
-Spise fødevarer med blodfortyndende effekt (fx hvidløg, omega-3)
-Sørge for at dit niveau af progesteron er højt nok (det kan potentielt reducere blodpropper og andre komplikationer under graviditeten)
-Stoppe med at ryge
-Rådføre dig med din læge om evt opstart på blodfortyndende medicin under graviditet 

Er du nysgerrig på den komplementære endokrinologi?

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!

Skriv en kommentar