Hormonel migræne?

Skærmbillede 2024-01-07 kl. 09.46.33

Migræne kan bl.a. skyldes en overdreven udvidelse af blodkarrene i hovedet og overdreven smertefølsomhed, hvilket påvirker 15-20% mænd og 25-30% kvinder.

Serotonin er normalt lagret i blodpladerne og frigives ved blodpladeaggregering som respons på stimuli (fx stress). Migrænikere har en øget omsætning af serotonin, og de har også et lavt niveau af serotonin i vævet.

Migræneanfaldet er resultatet af en blanding af mange fysiologiske ændringer:

 • nedsat serotonin i vævet
 • ændringer i blodpladerne (fx øget frigivelse af serotonin)
 • ændret respons i visse områder i hjernen
 • øget sensitivitet i det noradrenerge system
 • ophobning af histamin, arakidonsyre og andre inflammations-mediatorer

Dvs. vi skal arbejde med serotonin, histamin og inflammation.

Østrogen hæmmer nedbrydningen af serotonin og holder niveauerne i hjernen stabile. Men lige inden menstruation sker der et kraftigt fald i østrogen, som kan ændre serotoninniveauer og inflammatorisk respons. Og i perimenopausen bliber dette fald ofte kraftigere og mere uregelmæssig) (= hyppigere og kraftigere migræneanfald) 

 

Østrogen stimulerer immunforsvarets mastceller til at lave og frigive histamin og hæmmer samtidig det enzym, som skal nedbryde histamin. Histamin stimulerer produktionen af mere østrogen -> ond cirkel.

Der sker en stigning i østrogen:

 • ved ægløsning
 • ved graviditet
 • fra de 35 år til efter menopausen
 • ved stress 

.. og østrogenniveauerne er ofte højere hos kvinder med endometriose og lavt stofskifte.

Og derfor opstår cyklisk migræne omkring ægløsning og lige før menstruation.

Og derfor er en del af behandlingen også at sørge for at normalisere faldet i østrogen inden menstruation og menopause.

Her får du et lille uddrag af vores behandlingsprotokol, som vores studerende trænes i på Gynækologisk Endokrinologi:  

 • Almindelige migræne-triggere er: ost, kakao, citrus, fermenterede fødevarer, MSG, rødvin, øl
 • Vitamin B6 forbedrer histamin-tolerancen. Bruges i formen P-5-P (pyridoxal-5-phosphate)
 • MAGNESIUM: migrænikere har lave niveauer af magnesium. Brug også gerne magnesiumcreme til massage af nakken. Brug magnesium bisglycinat eller magnesium l-threonat
 • Øg indtaget af antiinflammatoriske fødevarer 
    (Til Hormonterapeuternes Kliniske værktøjskasse har vi udviklet kostplaner inkl opskrifter, bl.a. en migrænekostplan - netop med højt indhold af antiinflammatoriske faktorer og næringsstoffer, der øger nedbrydningen af histamin og er fri for de gængse migrænetriggere. De er tilgængelige for vores studerende så det er let at dele dem ud til klienter)

På vores modul Gynækologisk Endokrinologi (en del af uddannelsen til lægeeksamineret Komplementær Hormonterapeut) får du bl.a. en behandlingsprotokol til cyklisk migræne med kosttilskudsguide, du lærer at identificere de individuelle triggere hos dine klienter og sammensætte behandlingen derefter. Du får en modificerbare migræne-kostguide inkl. liste over hvad din klient skal hhv. undgå og spise mere af samt masser af opskrifter til morgen, middag og aften. For jo lettere handlingen er for dine klienter, jo højere compliance vil du opnå. Kostplanen er rig på B6, magnesium, antiinflammatoriske stoffer, lav på histamintriggere, og designet til at øge østrogenmetabolismen og øge din klients nedbrydning af histamin.

Du lærer også hvordan du sammensætter et hormonteaputisk triggerpunkt massageprogram til din klient og hvordan du sammensætter lindrende, smertestillende urtebalm til din klient.

 

Næste mulighed for opstart: d. 25 Januar 2024

Kursusmodulet i Gynækologisk Endokrinologi er særligt til dig, der vil arbejde med cyklus, reproduktive sygdomme og den komplementære fertilitetsbehandling.

Modulet fokuserer på det komplementære samspil mellem vores kønshormoner.

Du vil blive grundigt trænet i at kunne tilbyde 1:1 konsultationer og guide andre kvinder i forståelsen af deres kvindekrop og cyklus. Modulet strækker sig over 4 måneder, og vil byde på teori, såvel som praktiske øvelser mm. 

Du bliver certificeret guide i kvindekroppens sprog: Komplementær Cyklusvejleder.

Kursusmodulet indeholder en mini-certificering. Denne mini-certificering indgår, uanset om du har taget dette kursusmodul som et enkeltstående modul eller som led i Hormonterapeut Uddannelsen. Certificeringen vil tydeligt afspejle den afgrænsede del af den samlede Hormonterapeut Uddannelse, som modulet indeholder.  

Læs mere om kurset her ->

EF50A76F-6A0E-44B3-9BB5-2395F8DD2B58

 

Den samlede uddannelse er på forhånd RAB godkendt gennem vores brancheforening

Uddannelsen er på forhånd RAB-godkendt af Dakobe og tæller dermed som godkendt uddannelse for at opnå registrering som alternativ behandler.

RAB er en frivillig registreringsordning, som gør det lettere for brugerne af alternativ behandling at undersøge, om en alternativ behandler fx har en grundlæggende uddannelse og overholder krav til god klinisk praksis.

En behandler, som bliver registreret efter ordningen, har ret til at kalde sig registreret alternativ behandler (RAB).

Læs mere her

GODKENDT_Hormonterapi_Institut-for-kompl-hormonterapi_2023-2024

 •  


Sun-Edelstein C, Mauskop A. Role of magnesium in the pathogenesis and treatment of migraine. Expert Rev Neurother. 2009 Mar;9(3):369-79. doi: 10.1586/14737175.9.3.369. PMID: 19271946.

Er du nysgerrig på den komplementære endokrinologi?

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!

Skriv en kommentar