Endokrinologisk ernæring, energiproduktion og methylering – Velkommen til modul 4 på HTU

 

På modul 4 på Hormonterapeut Uddannelsen har de førsteårsstuderende på Institut for Komplementær Hormonterapi haft undervisning med kemiingeniør og ernæringsnørd Lise Bøgsted om mitokondriet, oxidativ stress og energiproduktionen.

De har læst et stort pensum inden (Se billederne herunder). De har set en introduktionsvideo til emnet, læst Kompendium i energiproduktion og det cellulære stofskifte, kompendium i methylering, kompendium i mikronæringsstoffer (på knap 400 sider ?) og studeret kostanvisninger, som de kan give til deres klienter (methyleringsdiæt og Mito-kostplan) og øvet sig i at lave zinktest.

Methylering Umahro Cadogan kan man spise sig rask

Methylering Umahro Cadogan kan man spise sig rask

Fokus på mikronæringsstoffer

Når man snakker om energi i den traditionelle ernæringslære, så har fokus været på makronæringsstofferne (protein, kulhydrat, fedt) og deres rolle som primære substrater for de metaboliske systemer.

Vi kender en masse til menneskets energibehov i mange forskellige funktioner – såsom basalstofskiftet, termogenese, fysisk aktivitet, regulering af energiindtag og kalkulering af energibehov. Og de er selvfølgeligt vigtige komponenter i forståelsen af den menneskelige energiproduktion og – forbrug.

Men der er andre væsentlige betragtninger om kroppens udnyttelse af næringsstoffer i energiproduktionen.

Og vores forståelse for, hvordan dysfunktion i mitokondriernes udnyttelse af næringsstoffer og energiproduktion, påvirker organsystemer og kropsfunktioner udvides hele tiden.

F.eks. viser et studie (PMID2564459) at individer med træthedssyndrom og accelereret ældning havde et signifikant fald i respiration via mitokondrier i skeletmuskulaturen (tværstribede muskler).
Listen over kliniske tilstande associeret til mitokondrielle ubalancer udvides hele tiden.

 

På dette modul arbejder eleverne med hvordan næringsstoffer påvirker mitokondrielle aktiviteter og energiproduktion.

Et af de væv i kroppen, der har flest mitokondrier (energifabrikker) er corpus luteum, som producerer progesteron. Har kroppen ikke de næringsstoffer som skal til for at styre energiproduktionen – så kan vi ikke danne nok progesteron.

Det er i mitokondrierne, at de steroide hormoner skabes. Derfor skal de komplementære Hormonterapeut også vide alt om de processer og hvordan de måler dem.

 

Vigtigheden ved den evidensbaserede viden om methylering

Blandt modulets undervisere var også Umahro Cadogan, som pt er aktuel med ”Kan man spise sig rask” på TV2.

Umahro Cadogan methyrlering Caroline Fibæk

Umahro er uddannet ved og underviser for The Institute for Functional Medicine USA, og var en af fagredaktørerne på ”The Textbook of Functional Medine”. Og så ved han altså bare virkelig, virkelig meget om methylering – og er derfor den helt rigtige til at undervise vores studerende i dette spændende og omdiskuterede emne.

Det flyver rundt med (mis)information om methylering på nettet. Skal man bruge methylerede B-vitaminer eller ej? Er de farlige? Er de livsnødvendige? Tisser man overskydende b-vitaminer ud, eller er det farligt at drikke grønne smoothies?

Som behandler kan det være svært at overskue, hvad man skal forholde sig til – og måske endda, svært at se, hvorfor methylering er så vigtigt!

På Institut for Komplementær Hormonterapi lægger vi vægt på, at vores studerende på Hormonterapeut Uddannelsen er klædt godt på inden for dette område.

Her er hvorfor vi mener, at du som behandler skal have styr på methylering:

Methylering er en proces, der findes sted HELE TIDEN i kroppen og i mange forskellige celler.
Methylering medvirker i kroppen i mange forskellige reaktioner, såsom: Genregulering, biotransformation (eller behandling og omdannelse af kemikalier og toksiner – populært kaldet “detox”), myelinering, dannelse og nedbrydning af neurotransmittere, inaktivering af histamin, carnitindannelse, omdannelse af hormoner, DNA- og RNA-syntese.
Methylering reguleres af enzymer og substrater (slutprodukter), og mange enzymer kræver cofaktorer for at kunne aktiveres, hvor cofaktorerne ofte stammer fra vitaminer og mineraler.

Efter modul 4, arbejder vores studerende videre med emnet, ved at inkludere deres nye viden i deres videre arbejde og uddannelse på studiet. Således sikre vi at denne viden bliver en del af deres samlede komplementære tilgang til hormonterapi.

 

Vil du læse til Komplementær Hormonterapeut, og bl.a. undervises i den endokrinologiske ernæring, vigtigheden af evidensbaseret viden om methylering mv, så kan du ansøge om en optagelsessamtale lige HER.

Vil du gerne lige snuse lidt til vores materiale – eller er du bare interesseret i at blive meget klogere på methylering – så kan du læse mere om vores online Methyleringskursus lige HER

 

Umahro Cagodan methyelring kan man spise sig rask

methylering hormonterpi